en Esettanulmány fenntartható ház tervezésére

Meglévő, helyi védettség alatt álló családi ház felújítása

Mi a fenntartható ház?

Olyan épület, amelynek teljes életciklusára vetített erőforrás-használata nem nagyobb, mint a vizsgált terület, adott épületre jutó erőforrása. (Medgyasszay, 2009) Lásd még: fenntartható ház.

Építészeti koncepció

A meglévő, "L" alakú beépítésű épület rövidebb szára észak-keleti tájolással az utca felé néz. A ház eredeti formájában ebben a rövidebb szárnyban kaptak helyet az épület reprezentatív helyiségei. A 4 m belmagasságú helyiségek mennyezete díszes gipszstukkókkal és rozettával díszített. Az épület kora, és utcai homlokzata miatt helyi védettséget élvez, így az utcai homlokzatot egykori formájára kell felújítani. Az "L" alak hosszabbik szára a kert felé néz, amelyben kisebb belmagassággal kaptak helyet a lakószobák. Az eredeti állapot adottságainak ismertetése során mindenképpen szólni kell a dél-keleti telekszomszédról. Itt egy egykori püspükségi épület helyezkedik el, amely félnyereg tetős kialakítása révén 9 m magas oromfalat mutat a felújítandó épüet felé, lényegesen lecsökkentve a délelőtti benapozást.

Az épület meglévő és tervezett utcai homlokzata

A tervezett állapot alapkoncepciója, hogy az "L" alakú épület udvar felé eső részén az épület befordul, "U" alakúvá válik. Az utcai, benapozás szempontjából nem előnyös helyiségek dolgozószoba, illetve hálószoba funkciót kapnak, míg a család által jellemzően használt nappali-konyha-étkező funkció dél-nyugatra, a csendes udvar felé helyeződik át. Az épületszárnyak és a szomszédos oromfal által körbezárva árnyas belső udvar alakul ki, míg a kert felé néző épületszárny előtt széles, napos terasz kerül kialkításra. Ezzel az építészeti elrendezéssel az épület napenergia hasznosítási potenciálja lényegesen megnövekedett.

Az építészeti koncepció a tervtanácsi véleményezés során dícséretben részesült.

Az épület tervezett földszinti alaprajza