Csobánka, family house

Csobanka modell

Csobánka, családi ház – bejelentési dokumentáció és részleges kiviteli terv 2016-2017

Ezen épületen is a faváz minden eleme modellezve volt, összehangolva az épület egyéb szerkezeteinek térbeli modelljével, azaz részleges 3D BIM modell készült az épületről.

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Büki Péter
Statika: Pesta László

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az észak-kelet felé erősen lejtős területre a szintvonalakkal párhuzamosan alakult ki korábbi telekosztások során az építési telek. A lejtős telekre tervezett kétszintes épület alsó szintjének egy falával a talajhoz illeszkedve lett kialakítva, így megoldva az utcaszint és a kert szintje közötti szintkülönbség problémáját.

Környezetkímélő anyagok

A ház teherhordó szerkezeteinek nagy része (faváz, fafödém), a hőszigetelés nagy hányada (szalmabála, cellulóz) természetes anyagú. A falak kívül és belül is vályogvakolatot kapnak mészfestéssel. Az épületben faanyagú külső- és belső nyílászárók kerültek betervezésre. A látszó faszerkezet, az ereszdeszkázat, és oromdeszkázat és az árnyékolók vízbázisú lazúr bevonattal vannak ellátva.

Extra hőszigetelés

A külső falakban 35 és 50 cm vastag szalmabála biztosítja a szerkezet megfelelő hőszigetelését. A ferdetető rétegrendjébe 25 cm vastag cellulóz hőszigetelés kerül. A talajon fekvő padlóba 6 cm polisztirol hőszigetelés, a lábazatra és az alap mellé 20 cm formahabosított EPS hőszigetelés kerül beépítésre. A falazat 35 cm vastag szalmabála hőszigetelése révén U=0,156 W/m2K, a tetőteret határoló tető a 25 cm-es cellulóznak köszönhetően U=0,152 W/m2K.

Aktív szoláris tervezés

Az épület fűtését a helyiségekbe telepített, helyiségenként szabályozható elektromos fűtőpanel biztosítja. Az éves szinten értelmezett energiaköltségek csökkentésére a déli tetőn 6,8 kW-os napelem rendszer kerül telepítésre.

Biomassza hasznosítás

Kiegészítő és biztonsági fűtés jelleggel a nappali-ebédlő helyiségbe folyton égő kályha kerül telepítésre.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület déli, utcaszinti részén az előtető, míg a keleti és nyugati oldalon belső árnyékolók gondoskodnak az árnyékolásról. A külső falak belső oldalán, valamint a belső válaszfalakban 10 cm válaszfal tégla járul hozzá a hőtárolás fokozásához.

Esővíz hasznosítás

Az esővíz egy részét az előtető alatti térben elhelyezett tartályokba gyűjtik. A gyűjtött vizet WC-k öblítésére hasznosítják.

Az épület 7/2006 TNM rendelet részletes módszerével számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 24,0 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve a jelenlegi rendszerben 24 %-os teljesítményt jelent.