Etyek, családi ház (en translation)

etyek modell rajz

Etyek, családi ház – engedélyezési terv 2009

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Büki Péter
Statika: Kovács Antal
Gépészeti konzulens: Szilágyi Antal

Környezettudatos elemek

Passzív szoláris tervezés

Az “L” alakú épület az uralkodó szélirány felöl védett teraszt alakít ki. A terasz és a teraszra nyíló helyiségek délre tájoltak. A teraszra néző nappali nagy üvegfelülete fűtési időben felmelegíti a belső tereket, amely hőt az épület nehéz szerkezetei tudnak tárolni. A terasz előteteje nyári időben fix árnyékolóként akadályozza meg a belső terek túlmelegedését.

Extra hőszigetelés

A külső fal hőátbocsátási tényezője U=0,24 W/m2K (14 cm külső kőzetgyapot hőszigetelés B30-as tégla falon); a födémé U=0,14 W/m2K (25 cm kőzetgyapot, vb födémen).

Biomassza hasznosítás

A nappaliba tervezett cserépkályha mellett kezdeti időben gázkazán biztosítja a fűtési energiaigényt. A pincében elhelyezett gépészeti helyiség úgy lett kialakítva, hogy oda a későbbiek során elhelyezhető legyen pellet vagy faapríték tüzelésű kazán is.

Aktív szoláris tervezés

A használati melegvíz 60%-át napkollektoros rendszer termeli meg. Az épület 7/2006 szerint számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primérenergia felhasználása 118 kWh/m2a, ami 57%-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésnek, a kondenzációs gázkazánnak és a napkollektoros melegvíz termelésnek köszönhetően.)