Pilisszentlászló, családi ház (en translation)

Pilisszentlászló alaprajz

Pilisszentlászló, családi ház – engedélyezési terv 2010

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Büki Péter, Révész Gabriella
Statika: Kovács Antal
Gépészeti konzulens: Szilágyi Antal

Környezettudatos elemek

Környezetkímélő anyagok

Bár a megrendelő kifejezetten természetes anyagok beépítését szerette volna (vályog, szalma), az építési hatóság ezen anyagok alkalmazásához nem járult hozzá. A ház falai végül cellulóz hőszigetelt tégla szerkezetűek lettek. A födém vasalása úgy lett kialakítva, hogy a természetes sugárzásokat az acélháló minél kevésbé tudja módosítani..

Extra hőszigetelés

Az épület külső fal hőátbocsátási tényezője U=0,22 W/m2K (20 cm külső cellulóz hőszigetelés B30-as falon); a tetőtéri szerkezetben U=0,15 W/m2K (25 cm cellulóz szigetelés). Lábazati XPS hőszigetelés 12 cm-ben lefut az alaptest aljáig.

Passzív szoláris tervezés

Az épület főhelyisége délre tájolt. A nyári túlmelegedés ellen a nappali-étkező-konyha terét a nappali centrális teréhez képest eltérő központból szerkezetett tető tornáckiülése védi.

Aktív szoláris hasznosítás

Az épület déli tetőfelületére telepített napkollektorok és a fürdőszobába telepített puffertároló segítségével a használati melegvíz éves szinten 60 %-át napenergiából biztosított.

Biomassza hasznosítás

A nappaliba tervezett cserépkályha kiegészítő fűtést biztosít a ház radiátoros központi fűtésének, amelyhez a hőtermelést a pincében lévő faelgázodító kazán biztosítja.

Az épület 7/2006 szerint számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primérenergia felhasználása 78 kWh/m2a, ami 48%-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésű épületnek, a biomassza fűtésnek és a napenergia hasznosításnak köszönhetően.)