Soltvadkert, családi ház (en translation)

soltvadkert delrol

Soltvadkert, szalmabálás családi ház


Soltvadkert – engedélyezési terv és részleges kiviteli terv 2014

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Büki Péter
Statika: Kovács Antal
Gépészet: Szilágyi Antal
Épületvillamosság: Benke Szilveszter

Környezettudatos elemek

Környezetkímélő anyagok

A külső fal hőszigeteléséről vakolt szalmabála gondoskodik. A belső hő-, és párakomfortot biztosító vályogfal vályogvakolattal vakolt, mésszel festett. A padló felületkezelésére viszolás lett betervezve

Extra hőszigetelés

Az épület külső falának hőátbocsátási tényezője U=0,157 W/m2K (35 cm szalmabála vályogfalon); a padlásfödémé U=0,148 W/m2K (25 cm kőzetgyapot fafödémen), lábazat és alaptest U=0,15 W/m2K (15 cm XPS hőszigetelés).

Passzív szoláris tervezés

Az épület délre tájolt helyiségei nagy ablakfelületekkel hasznosítják a direkt napsugárzást. Az alföldi szelek ellen a pufferzónaként kialakított mellékhelyiségek mellett a melléképület is védi a főépületet.

Aktív szoláris hasznosítás

Az épület déli tetőfelületére telepített napkollektorok és puffertároló segítségével a használati melegvíz éves szinten 60 %-a napenergiából biztosított.

Biomassza hasznosítás

A központi fűtést és a használati melegvíz termelést téli időszakban a faelgázosító kazán biztosítja. A nappali helyiségében tömegkályha ad lehetőséget helyi fűtésre.

Esővíz hasznosítás

A csapadékvíz a felszín alatti csapadékgyűjtő ciszternába kerül elvezetésre, amelyet aztán kerti locsolásra hasznosítanak.

Az épület 7/2006 szerint számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primérenergia felhasználása 50,5 kWh/m2a, ami 26%-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésnek, a faelgázosító kazánnak és a napkollektoros melegvíz termelésnek köszönhetően.)