Szentes, művészeti iskola bővítése (en translation)

szentes modell

 


Szentes, művészeti iskola bővítése – koncepcióterv 2010, engedélyezési terv 2011

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Szakmáry Donát, Büki Péter, Déri-Papp Éva
Statika: Kovács Antal
Gépészeti konzulens: Szilágyi Antal

Környezettudatos elemek

Telepítés

A tervezés során a meglévő épületek hőszigetelése volt az egyik feladat (továbbiakban “A” és “B” épület), a másik egy új épületszárny (“C” épület) kialakítása. Az új egység a meglévő “B” épület folytatásaként jött létre, illeszkedve az eddigi telepítéshez.

Extra hőszigetelés

Az “A” épületnél a külső falak hőátbocsátási tényezője U=0,19 W/m2K (18 cm polisztirol hőszigetelés meglévő 38 cm vastag,kisméretű tömör tégla falon); a “B” épületrész külső falainak hőátbocsátási tényezője U=0,23 W/m2K (15 cm ásványgyapot hőszigetelés meglévő 45 cm vastag kisméretű tömör tégla falon); az új épületszárny, a “C” épület külső falainak hőátbocsátási tényezője U=0,17 W/m2K (20 cm ásványgyapot hőszigetelés 25 cm vastag téglafalon). A meglévő épületek padlásfödémeire mindkét esetben 25 cm vastag ásványgyapot hőszigetelés kerül, így az “A” és “B” épület padlásfödémeinek hőátbocsátási tényezője: U=0,15 W/m2K lesz. A “C” épület lapostetővel zárul, aminek hőátbocsátási tényezője: U=0,14 W/m2K (25 cm polisztirol hőszigetelés 18 cm vasbeton födémen). A “B” épület egy része alatt fűtetlen pince helyezkedik el, itt 15 cm ásványgyapottal hőszigeteljük a pincefödémet alulról, így a hőátbocsátási tényezője: U=0,25 W/m2K lesz.

Hővisszanyerő szellőztetés

A “B” épületben hővisszanyerő szellőztetés lett betervezve, hogy a megcélzott energetikai minőség biztosítható legyen.

Biomassza hasznosítás

Mindkét meglévő épületben pelletkazán biztosítja a fűtést, az új épületrész fűtési igényét a “B” épületben elhelyezett pelletkazán szolgálja ki.

Esővíz hasznosítás

Az esővizet a pinceszinten elhelyezett tartályba gyűjtik, melyet WC öblítésre hasznosítanak.

Az épületek 7/2006 szerint számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értékei, azaz a primérenergia felhasználása: “A” épület 97,34 kWh/m2a, ami 69%-os teljesítményt jelent; “B” épület:91,7 kWh/m2a, ami 47%-os teljesítményt jelent; a “C” épületnél pedig: 135,24kWh/m2a, ami 89%-os teljesítménytjelent. (Az extra hőszigetelésű épületnek, a kondenzációs kazánnak és a napenergia hasznosításnak köszönhetően.)