Tetőtérbeépítés Budapesten, a Keleti Károly utcában, 2000-2002 (en translation)

kekleti teto foto

Tervezők:

Engedélyezési terv: Építészet, gépészeti leírás: Medgyasszay Péter, Staitka: Kulcsár Béla
Kiviteli terv: Építészet: Medgyasszay Péter, Statika: Kulcsár Béla, Gépészet: Bodó Éva
Kivitelezés: Bau-Ferr Kft., Vályogtechnika: Naturbau Kft.

Környezettudatos elemek

Terület, anyaghasználat

Meglévő épület bővítése, így nem növekedett a beépített területek mértéke, jelentős mennyiségű anyagot nem kellett újonnan előállítani.
A városi környezetben történő kialakítással a legfőbb célhelyek (munkahely, iskola, stb) gyalogosan, illetve tömegközlekedéssel, személygépkocsi használat nélkül kényelmesen elérhetők.

Környezetkímélő anyagok

Belső tér hőkomfortját a teljes belső felületre készített vályogvakolat javítja.
A vizes helyiségekben és a konyharészben WICANDERS parafa burkolat.
Belső térben csak természetes bevonatok: padlón AURO padlóviasz, fa felületeken AURO vízbázisú fehér lazúr, illetve natúr lenolaj kence, vakolt felületeken meszelés.

Extra hőszigetelés

Külső térd- és oromfalakra 8 cm ISOLITH vakolható hőszigetelő rendszer.
Tetőtér ferde részein 12 cm Rockwool Delta hőszigetelés, valamint 5 cm Heraklith lemezek vályogvakolattal.

Passzív szoláris tervezés

A benapozottságról a naptér jellegűen kialakított ferde és függőleges síkú nyílászárók gondoskodnak, melyek nyári hővédelme zsalugáterrel, illetve árnyékoló rolóval van megoldva.
A belső térbe jutó hőnyereség tárolásáról a tetősíkban lévő vályoggal vakolt Heraktith, illetve az úsztatott rétegig aktív padló biztosítja.

Aktív szoláris hasznosítás

A déli tetősíkon 2 db Solart síkkollektor, a háztartási helyiségben 200l-es Hajdú solarbojler lett beépítve (a födém teherhordó képessége miatt a betervezett 300l-es tartályt nem lehetett beépíteni).

Biomassza hasznosítás

A nappali helyiségben SERVANT típusú kályhakandalló került beépítésre, ahol fűtésrásegítés jelleggel, a kertben és a környéken keletkező fahulladék tüzifával keverve kerül eltüzelésre a fűtési idényben.

Szürke szennyvíz hasznosítás

A kádban keletkező szürke szennyvíz WC öblítésre történő hasznosítása – egyenlőre csak terv szinten, a helyigény biztosításával.

Szelektív hulladékkezelés

A hulladékkezelés a konyhában és az előtérben történik, az üveg, műanyagfalakon, papír, valamint szerves konyhai hulladék szétválasztásával. A konyhai szerves hulladékok a kertben elhelyezett komposztálóládában, a kerti hulladékkal vegyítve kerül komposztálásra.