Tinnye családi ház (en translation)

tinnye udvar

Tinnye családi ház – engedélyezési/bejelentési terv 2016, részleges kiviteli terv 2016-2017

Ez volt az első épülettervünk, ahol a faváz minden eleme modellezve volt, összehangolva az épület egyéb szerkezeteinek térbeli modelljével, azaz részleges 3D BIM modell készült az épületről!

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Zsoldos Anna
Statika: Dr. Hegyi Dezső, Buella Csaba, Dr. Csicsely Ágnes

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület pár éve parcellázott, korábbi gyümölcsös területére tervezett. A terep adottságai miatt fél szint eltolású kialakítást választottunk, így az épület a terepre, a korábbi gyümölcsfás teraszokra illesztett. Az épület passzív és aktív napenergia hasznosítás érdekében tökéletesen délre tájolt, így főtengelye kissé eltér az utca vonalától.

Környezetkímélő anyagok

A ház teherhordó szerkezeteinek nagy része (faváz, fafödém), a hőszigetelés nagy hányada (szalmabála, cellulóz) természetes anyagú. Belső padló burkolatokban dominál a vízbázisú lakkal kezelt hajópadló.

Extra hőszigetelés

A falazat 35 cm vastag szalmabála hőszigetelése révén U=0,156 W/m2K, a tetőteret határoló tető a 25 cm-es cellulóznak köszönhetően 0,156 W/m2K hőátbocsájtási tényező értékkel bír..

Passzív szoláris tervezés

A pontosan délre tájolt épületben délre, keletre és nyugatra néző ablakain bejövő napsugárzás ¾-ére csökkenti a gépészettel biztosítandó fűtési hőigényt.

Aktív szoláris hasznosítás

Az épület tetejére tervezett 6,7 kW-os napelem rendszer éves szinten az épület fűtési és melegvíz termelési energiaigényének 58 %-át fedezi megújuló energiaforrásból.

Biomassza hasznosítás

Az épület fűtését tervezetten 80 %-ban a központi helyre épített tömegkályha biztosítja.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület földszintjén tornác, míg a felső szinteken mozgatható zsalugáter biztosítja a nyílászárók nyári árnyékolását. A talajon fekvő hőszigetelés vastagsága minimális, a lábazati hőveszteségeket a lábazat síkjában lévő függőleges síkú szigetelő anyag csökkenti. A külső falakban és a belső válaszfalakban 10 cm válaszfal tégla járul hozzá a hőtárolás fokozásához.

Az épület fűtési energiaigényét tömegkályha és elektromos radiátorok biztosítják, úgy, hogy az elektromos energia fogyasztás nagy részét napelemek fedezik. Az épület 7/2006 TNM rendelet részletes módszerével számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 52,7 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve 2016 előtti rendszerben 33 %-os, míg jelenlegi rendszerben 52,7 %-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésnek, a biomassza fűtésnek és a napelemes rendszernek köszönhetően.)