Épületbemutató cikk

gerenda-soltvadkert-01

A Gerendaházak magazin 2022/1 számában, a 24-27 oldalakon jelent meg Soltvadkert határába tervezett épületünk bemutatása.

A cikk elolvasható a projekt ismertető oldalán.

A cikkben megjelent tervezői ismertető:

A koncepció a tanyasi épületek elrendezésének újraértelmezésével született. A megvalósult épület egy komplettebb terv része. A város melletti tanyatelken jelenleg egyedül álló épület mellé az uralkodó szél felőli oldalon egy kisebb gazdasági épületet is terveztünk. A két épület így egy U alakban zárt belső udvart formál, a klasszikus arányoknál kisebb méretben és immár pihenő, nem pedig gazdasági funkcióval.

Fontos tervezési elv volt, hogy a ház főút felé eső homlokzata a tájjelleg megtartása miatt merőleges legyen az útra és a klasszikus vidéki házak arányát mutassa. Az útról nem látható részeken ugyanakkor érvényesüljön a teljes délre fordulás korábban általánosan gyakorolt, manapság az energetikai miatt egyre fontosabb elve. Ez eredményezte az alaprajzilag kicsit furcsa tört elrendezését.

A 2014-ben tervezett épület anyaghasználata (fa, szalma vályog), gépészeti rendszere (tömegkályha, PV kiegészítő energiatermelés) még napjainkban is inspiráló.