Balmazújváros, Nagyszík Látogatóközpont


Balmazújváros, Nagyszík Látogatóközpont – engedélyezési terv 2008

Az épület különleges helyszínen, különleges céllal épült.
A helyszín a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában, Balmazújváros határán lévő belterületi, időszakosan vízjárta egykor szikes, az építkezés megkezdésekor bozótos telke. Az épület funkciója pedig egy nagyobb kontextusú területfejlesztési elképzelés részeként a hortobágyi szikes területek élővilágának bemutatása, illetve forrásteremtő beruházás a ma “gazdaságtalan” állattartás tájfenntartó funkciójának fenntartására. A célközönség a hazai látogatók mellett külföldi madarászok, akik hosszabb időt is el tudnak tölteni a területen élő/átvonuló különleges és nagyszámú madárállomány megfigyelésével, fényképezésével.

A természetvédelmi célú fejlesztéshez adta magát a megrendelői igény, hogy olyan épületek épüljenek, amelyek anyaghasználatukkal, üzemeltetési lehetőségeikkel is példát mutatnak a fenntartható élet lehetőségére.

A tervezés során a komplex igények kielégítése, a természetvédelmi és műemléki környezet mellett nagy kihívás volt az épület 2008-ban ritkaság számba menő falszerkezetének (fa tartószerkezetű, szalmával hőszigetelt vályog kitöltésű fal) engedélyeztetése. Az épület jelentős EU támogatási forrásból, a közbeszerzés és a középületekre vonatkozó szigorúbban vett építésügyi szabályok betartásával kellett megvalósuljon.

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Novák Ágnes, Büki Péter
Statika: Kovács Antal
Kertterv: Dr. Illyés Zsuzsanna, Pagony Táj- és Kertépítész Kft.
Gépészet: Szilágyi Antal
Épületvillamosság: Benke Szilveszter
Konyhatechnológia: Frankói Béla
Belső útterv: Török Róza, Tarcsai László

Környezettudatos elemek

Illeszkedés, program

Az épületegyüttest a Hortobágyi Nemzeti Park, azon belül is a Nagyszík élővilágának bemutatására terveztük.

Telepítés

Az építési terület belterületen van, de a Hortobágyi Nemzeti Parkkal határos. A telek beépítettsége kevesebb, mint 5%, teret enged a szikes felöl időszakosan megjelenő vizeknek.

Környezetkímélő anyagok

A falszerkezet favázas vályog, szalmabála hőszigeteléssel. A födémben lévő hőszigetelés anyaga gyapjú. A Bemutató épület tetőfedése nád.

Extra hőszigetelés

A külső fal hőátbocsátási tényezője U=0,153 W/m2K; a födémé U=0,14 W/m2K

Nyári hőkomfort optimalizálás

A Szállásépület két oldalán tornác biztosítja a nyílászárók nyári árnyékolását. A talajon fekvő hőszigetelés vastagsága minimális, a lábazati hőveszteségeket a lábazat síkjban lévő függőleges síkú szigetelő anyag csökkenti. A falak, ftalajon fekvő padló szerkesztése az épület hőtároló képességét fokozza.

Aktív szoláris tervezés

Mind a Bemutató épületre, mind a Szállásépületre napkollektoros melegvíz termelő rendszer lett betervezve. Az épületegyüttes elektromos csúcsigényének harmadát a parkolóba árnyékolóként elhelyezett napelemek biztosítják.

Biomassza hasznosítás

A két főépület fűtési energiaigényét faapríték tüzelésű kazánok biztosítják. Tartalékfűtésként mindkét épületbe egy-egy cserépkályhát terveztünk. A Szállásépület épület 7/2006 TNM rendelet részletes módszerével számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primérenergia felhasználása 74 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve 33%-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésnek, a biomassza fűtésnek és a napkollektoros melegvíz termelésnek köszönhetően.)

Utóélet…

1) Az épületről részletesebb ismertetés jelent meg az Építészfórum internetes szakfolyóiratban.

2) Az épületről, az építés és a használat környezeti hatásairól részletes cikk jelent meg a Magyar Építőipar 2013:(5) pp. 198-203 folyóiratban.

3) Az épület bekerült a Holcim Awards for Sustainable Construction 2011 pályázaton a legjobb 10%-nak kiválasztott projektek közé.