Bárdudvarnok családi ház – bejelentési terv, részleges kiviteli terv 2019-2020

Bárdudvarnok első épületmodell foto

A nagyon motivált és felkészült Megrendelőnk kérésére svájci előképek alapján Magyarországon még meg nem épített Szolárházat terveztünk a mi tervezési gyakorlatunkban sem általánosan használt dinamikus épületszimulációs számításokkal támogatva. Az épületnek a számítások szerint alacsonyabb a fűtési primer energiaigénye mint egy passzívháznak (itt hővisszanyerős szellőztetés nélkül) köszönhetően az átlagos épületeknél lényegesen nagyobb tárolt és hasznosított napenergiának.

Tervezők:

  • Építészet: Medgyasszay Péter. Építész munkatárs: Sárkány Vivien, Czapek Ádám
  • Dinamikus épületszimuláció: Medgyasszay Péter
  • Statika: Antalóczy Dávid
  • Tűzvédelem: Garabics Tibor

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület Bárdudvarnok „külterületi lakott hely” azaz tanyás részére tervezett. Az egykor volt épületektől kissé távolabb, tökéletes déli tájolással lett az épület telepítve.

Passzív szoláris tervezés

A pontosan délre tájolt épületen szinte csak déli ablakok vannak. Az ablakok mögött az épület falaiban és födémeiben nagy hőtároló tömeget terveztünk vályogból, hogy a fűtési időszakban minél tovább tudja tárolni az épület az üvegezésen keresztül érkező napsugárzást. A nyári állapot túlmelegedése ellen fix, mobil és zöld árnyékolókat is terveztünk.

Aktív szoláris hasznosítás

Az épület tetejére tervezett 6 kW-os napelem rendszer éves szinten az épület fűtési és melegvíz termelési energiaigényének 100 %-át fedezi megújuló energiaforrásból.

Biomassza hasznosítás

Az épület nagy részének fűtését biztonsági jelleggel a konyha kazántűzhelye biztosítja.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület déli frontján a nagy üvegfelületek elé tornác készül. A tornác úgy van kiszerkesztve, hogy a déli nap ne érje a déli üvegezés „ablak” részét a nyári időszakban. Az üvegezés „parapet” részére mobil árnyékoló tervezett. További mikro-klíma javító hatás elérése érdekében a tornácra lombhullató futónövény telepítése tervezett.

Az épület fűtési energiaigényét elektromos radiátorok biztosítják, úgy, hogy az elektromos energia fogyasztás egészét éves szinten napelemek fedezik. Az épület 7/2006 TNM rendelet egyes lépéseiben részletes módszerével számított „Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 0 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve a jelenlegi rendszerben 0 %-os teljesítményt jelent. (A kompakt épülettömegnek, a nagy ablakfelületeknek, a jól szigetelt szerkezeteknek köszönhetően.)

Publikációk

A projekt bemutatása az első magyar épületszimulációs workshopon.

A projekt bemutatása a 2019-es ÖKO-expon.

Hír a házról a SONLINE-on.

Hír a háztól a 24.HU-n.

A ház ismertetése a Régi-Új Magyar Építőművészet 2023. év 04. számában.