Etyek családi ház

etyek modell

Etyek családi ház – bejelentési terv 2017-1018, részleges kiviteli terv 2018

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter
Statika: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Csicsely Ágnes

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület Etyek új parcellázású részén (Kenderföldek) tervezett. Az épületformálás során a környező épületekhez történő illeszkedés, illetve a környezeti látványok felé fordulás dominált.

Extra hőszigetelés

A külső falakban 35 vastag szalmabála biztosítja a szerkezet megfelelő hőszigetelését. A ferdetető rétegrendjébe 25 cm vastag cellulóz hőszigetelés kerül. A talajon fekvő padlóba 8 cm polisztirol hőszigetelés, a lábazatra és az alap mellé 20 cm formahabosított EPS hőszigetelés kerül beépítésre. A tégla falazat 35 cm vastag szalmabála hőszigetelése révén U=0,141 W/m2K, a tetőteret határoló tető a 25 cm-es cellulóznak köszönhetően U=0,152 W/m2K.

Passzív szoláris tervezés

A településkéi illeszkedés miatt a teljesen délre fordulás nem volt megvalósítható, de a hosszúházas épület főtengelye dél-keletre tájolt, ami jó kompromisszumnak tekinthető. A szobák, nappali, konyha étkező nagy ablakokkal nyit a kedvező égtáj felé. Az ablakok hőnyereség-hőveszteség aránya pozitív, összességében 800 kWh/év értékben számított.

Biomassza hasznosítás

Az épület nagy részének fűtését biztonsági jelleggel a nappaliba tervezett tömgegkályha meg tudja oldani.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület dél-keleti frontján a nagy ablakfelületek elé tornác készül. A tetőtérbe jellemzően álló helyzetű, árnyékolóval jól védhető ablakok kerültek beépítésre.

Az épület fűtési energiaigényét gázkazán biztosítja. A felületfűtésre kialakított hőleadó rendszer későbbiekben alkalmas hőszivattyús épületfűtésre is, amit a kedvező tájolású tetőfelületekre telepíthető napelemek (5kWp) képesek éves szinten 100%-ban ellátni energiával. Az épület 7/2006 TNM rendelet részletes módszerével számított „Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 81 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve a jelenlegi rendszerben 81 %-os teljesítményt jelent. (A hőszivattyús, napelemes rendszer megvalósításával az épület nulla-energia mérlegűvé fejleszthető.)