Hernád családi ház

Hernád FS model

Hernád családi ház – bejelentési dokumentáció, részleges kiviteli terv 2017-2018

Az épület favázszerkezete 3D-ben megmodellezve készült el.

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, kiviteli terv: Medgyasszay Péter, Révész Gabriella
Statika: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Csicsely Ágnes
Tűzvédelem: Garabics Tibor

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület Hernád meglévő településszövetében, a település észak-nyugati határutcájában tervezett. Az épületformálás során a faluképbe való illeszkedés, illetve a megrendelőkkel közösen elfogadott formai elemkészlet dominált.

Extra hőszigetelés

A külső falakban 35 vastag szalmabála biztosítja a szerkezet megfelelő hőszigetelését. A ferdetető rétegrendjébe 25 cm vastag cellulóz hőszigetelés kerül. A talajon fekvő padlóba 8 cm polisztirol hőszigetelés, a lábazatra és az alap mellé 20 cm formahabosított EPS hőszigetelés kerül beépítésre. A tégla falazat 35 cm vastag szalmabála hőszigetelése révén U=0,141 W/m2K, a tetőteret határoló tető a 25 cm-es cellulóznak köszönhetően U=0,152 W/m2K.

Passzív szoláris tervezés

A településképi illeszkedés miatt a teljesen délre fordulás nem volt megvalósítható, de a hosszú-házas épület főtengelye dél-nyugatra tájolt, ami jó kompromisszumnak tekinthető. A szobák, nappali, konyha étkező nagy ablakokkal nyit a kedvező égtáj felé.

Biomassza hasznosítás

Az épület nagy részének fűtését biztonsági jelleggel a nappaliba tervezett tömegkályha meg tudja oldani.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület dél-nyugati frontján a nagy ablakfelületek elé tornác készül. A nappali ablakaira zsalugáter tervezett.

Az épület fűtési energiaigényét első lépcsőben elektromos bojler biztosítja. Az elektromos igény fedezésére napelemes rendszer létesítése tervezett (7kW). A felületfűtésre kialakított hőleadó rendszer későbbiekben alkalmas hőszivattyús épületfűtésre is, így az épület tényleg nulla energiaigényűvé, további napelemek telepítésével pluszenergiássá alakítható át. Az épület 7/2006 TNM rendelet egyes lépéseiben részletes módszerével számított „Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 58 kWh/m2a, kielégíti a „közel nulla energiaigényű” épületek követelményét. (A hőszivattyús, napelemes rendszer megvalósításával az épület nulla-energia mérlegűvé fejleszthető.)