Pilisjászfalu családi ház

pilisjaszfalu metszet

Pilisjászfalu családi ház – engedélyezési/bejelentési terv 2015-2016

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter
Statika: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Csicsely Ágnes

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület több éve lakóterületként minősített területre tervezett. Tömegközlekedési kapcsolat gyalogos távolságban elérhető. A telek lejtős terepviszonyait tovább nehezítette, hogy a szomszédos bánya törmeléke is több helyen rátakart az eredeti terepre. Ez egyrészt az alapozásra, másrészt a ház telekre illesztésére jelentős hatással volt.

Környezetkímélő anyagok

A ház teherhordó szerkezeteinek nagy része (faváz, fafödém), a hőszigetelés nagy hányada (szalmabála) természetes anyagú.

Extra hőszigetelés

A falazat 35 cm vastag szalmabála hőszigetelése révén U=0,156 W/m2K, a padlásfödém a 23 cm-es szalmabálának köszönhetően 0,156 W/m2K hőátbocsájtási tényező értékkel bír.

Passzív szoláris tervezés

Az utcával párhuzamos, de majdnem délre tájolt épületben délre, keletre és nyugatra néző ablakain bejövő napsugárzás jelentősen csökkenti a gépészettel biztosítandó fűtési hőigényt.

Aktív szoláris hasznosítás

Az épület tetejére tervezett 4,3 kW-os napelem rendszer éves szinten az épület fűtési és melegvíz termelési energiaigényének 60 %-át fedezi.

Biomassza hasznosítás

Az épület fűtését tervezetten 80 %-ban a központi helyre épített tömegkályha biztosítja.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az földszintes épületben a déli nyílások előtt tornác és előtető biztosítja a nyári hővédelmet. Az árnyékoló hatást kiegészíti, és javítja a telek mikroklímáját az épület előtt meghagyott tölgyfa.

Az épület fűtési energiaigényét tömegkályha és elektromos radiátorok biztosítják, úgy, hogy az elektromos energia fogyasztás nagy részét napelemek fedezik. Az épület 7/2006 TNM rendelet részletes módszerével számított „Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 46,6 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve 2016 előtti rendszerben 23 %-os, míg jelenlegi rendszerben 46,6 %-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésnek, a biomassza fűtésnek és a napelemes rendszernek köszönhetően.)