Szalmabála típusterv

szalmabala tipusterv terasz felol modell

Szalmabála típusterv – engedélyezési/bejelentési terv 2016

Az épületet az Energia és Környezet Alapítvány megbízásából készítettük el. Elsődleges célja az volt, hogy biztonságos kiindulási pontot adjon szalmabála épületek tervezéséhez, építéséhez. Ezen felül a terv térrendezési ajánlásokat is tartalmaz: miként adhat egy ház választ a család időben változó igényeire…
A szalmabála típusterv dokumentáció részeként nagyon tanulságos elemzés készült gépészeti rendszerek költséghatékonyságáról.
További információk: Energia és Környezet Alapítvány

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter
Statika: Dr. Hegyi Dezső
Tűzvédelem: Garabics Tibor

Környezettudatos elemek

Környezetkímélő anyagok

A ház teherhordó szerkezeteinek nagy része (faváz, fafödém, szeglemezes tartó), a hőszigetelés nagy hányada (szalmabála, cellulóz) természetes anyagú.

Extra hőszigetelés

A falazat 35 cm vastag szalmabála hőszigetelése révén U=0,156 W/m2K, a tetőteret határoló tető a 35 cm-es szalmabálának köszönhetően 0,161 W/m2K hőátbocsájtási tényező értékkel bír..

Passzív szoláris tervezés

A lakóhelyiségek nagy ablakain keresztül az épület a tájolásától függően de mindig jelentős napenergiát tud hasznosítani.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület földszintjén tornác biztosítja a nyílászárók nyári árnyékolását. A talajon fekvő hőszigetelés vastagsága minimális, a lábazati hőveszteségeket a lábazat síkjában lévő függőleges síkú szigetelő anyag csökkenti. A külső falakban és a belső válaszfalakban 10 cm válaszfal tégla járul hozzá a hőtárolás fokozásához.

Az épület fűtési energiaigényét sok variációban vizsgáltuk, amely az azonos épületszerkezetek mellett meglepően különböző energetikai és gazdaságossági értékeket mutatott.
Az alábbi két táblázat a vizsgált gépészeti alternatívák energetikai, beruzázási és üzemeltetési költség adatait, valamint a beruházások némileg szubjektív (de valós döntési szituációban igenis fontos) szempontjait, mint helyigény, kényelem, fenntarthatóság foglalja össze.