Vác családi ház – bejelentési terv 2018, részleges kiviteli terv 2018

Vác-SK modell kertből

Ez volt az első épülettervünk, amikor a nulla CO2 fogyasztáson túlmenően az éves energiaigényt is zéró értékre terveztük!
A gépészeti rendszer bővítésével a pluszenergiás üzemeltetés is elérhető.

Tervezők:

  • Építészet: Medgyasszay Péter, Antalóczy Dávid
  • Statika: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Csicsely Ágnes
  • Gépészet: Mojzes Péter

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület Vác beépült kertvárosi részén, egy elbontott épület helyére tervezett. Az épületformálás során a környező épületekhez történő illeszkedés, a kiemelt saroktelek szituáció mellett fontos szempont volt, hogy az épület fő helyiségeit a kedvező déli tájolás felé lehessen elhelyezni. A Megrendelővel összhangban továbbá sikerült olyan tetőformát tervezni, amely dél felé nyeregtetős kialakítású, lehetővé teszi jelentős mennyiségű napelem kulturált elhelyezését.

Passzív szoláris tervezés

A nagyjából délre tájolt épületben délre, keletre és nyugatra néző ablakain bejövő napsugárzás 2/3-ára csökkenti a gépészettel biztosítandó fűtési hőigényt.

Aktív szoláris hasznosítás

Az épület tetejére tervezett 4 kW-os napelem rendszer éves szinten az épület fűtési és melegvíz termelési energiaigényének 100 %-át fedezi megújuló energiaforrásból.

Biomassza hasznosítás

Az épület nagy részének fűtését biztonsági jelleggel a nappaliba tervezett kandalló meg tudja oldani.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület déli frontján a nagy ablakfelületek elé tornác készül. A tornác úgy van kiszerkesztve, hogy a déli nap ne érje a déli ablakokat a nyári időszakban. További mikro-klíma javító hatás elérése érdekében a tornácra lombhullató futónövény telepítése tervezett.

Az épület fűtési energiaigényét hőszivattyú biztosítja, úgy, hogy az elektromos energia fogyasztás egészét éves szinten napelemek fedezik. Az épület 7/2006 TNM rendelet részletes módszerével számított „Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 0 kWh/m2a, ami lakóépületként értelmezve a jelenlegi rendszerben 0 %-os teljesítményt jelent. (A kompakt épülettömegnek, a nagy ablakfelületeknek, a jól szigetelt szerkezeteknek és a hőszivattyús-napelemes gépészeti rendszernek köszönhetően.)

A megvalósítás kiemelt lépései

Elhelyezésre kerültek a szerkezetfűtés csövei, illetve kiépültek a talajszondák.

   

Az első ütemre tervezettnél nagyobb számban, nagyobb teljesítménnyel telepítettek a napelemeket a délre néző tetőre. Ezzel a napelem mennyiséggel az épület, számításaink szerint, a teljes fűtés-hűtés-használati melegvíz energiaigényén és az általános energiaigényen túlmenően termel plusz energiát. „Mini-erőmű” lesz, amely egy átlagos elektromos autó energiaigényét fedezi, kb. 15.000 km/év futási teljesítménnyel.

napelemek-a-teton