Vác, családi ház felújítása

 


Vác, családi ház felújítása – engedélyezési terv 2010, kiviteli terv 2011

A felújítás, bővítés helyszíne Vác belvároshoz közeli “Burgundia” városrésze. Adottság volt a helyi műemléki védettséget élvező ház, és a régészeti lelőhely. A tervezés energetikai célja a “fenntartható ház” minőség elérése volt, ami csak több építészeti, szerkezeti, gépészeti intézkedéssel volt megvalósítható.

Az építészeti koncepció legfontosabb eleme volt, hogy az “L” alakú épület toldásával “U” alakú alaprajz jött létre. Az eredetileg utcára, északra néző lakó-terek dél felé a kertre nézően pozicionálódtak át. Két bejárattal három önálló lakóegységre bontható épület jött létre. Az “U” forma külső terei különböző minőségű külső terek kialakítását tették lehetővé, illetve az épülethez szervesen illeszthetők maradtak a szükséges melléképületek.

Az épület nem teljes értékű vízszigetelése után jelentős mennyiségű külső oldali hőszigtelést kapott. Az utca felé néző homlokzaton a vastag hőszigetelésre az eredetivel megegyező egyedi gyártású polisztirolból készült “vakolatprofilok” kerültek elhelyezésre. A régi épületrészen a nyilászárók tokszerkezete megtartásra került, csak szárnyszerkezete lett cserélve hőszigetelő üvegezés befogadására alkalmas profilozással.

A tisztán megújuló energiára alapozott épület üzemeltetést faelgázosító kazán és napkollektor biztosítja. A tető egyes felületeiről összegyűjtött esővizet WC öblítésre hasznosítják.

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Révész Gabriella,
Büki Péter, Déri-Papp Éva
Statika: Kovács Antal
Gépészeti konzulens: Szilágyi Antal

Környezettudatos elemek

Telepítés

A tervezés során helyi védettséget élvező homlokzatú épület átalakítását és bővítését kellett megtervezni. Az épület a meglévő városszövetbe illeszkedik. A védettséget érintő utcai homlokzat, épületrész változatlan formában került felújításra.

Extra hőszigetelés

Az épület külső falának hőátbocsátási tényezője: 0,178 W/m2K (20 cm kőzetgyapot szigetelés tömör tégla falon); a padlásfödém U=0,148 W/m 2K (25 cm kőzetgyapot fafödémen), a lábazat és alaptest U=0,22 W/m 2K (20 cm XPS).

Passzív szoláris tervezés:

Az épület alaprajzi elrendezésével az új rész “befordításával” a nappali terek délre, a kert felé tájoltak, a dél-nyugati homlokzaton nagy üvegfelületek biztosítják a téli napenergia épületbe jutását. A nyári felmelegedés ellen a földszinten tornác, az emeleten zsalugáter került kialakításra.

Aktív szoláris hasznosítás:

Az épület dél-nyugati tetőfelületére telepített napkollektorok és puffertároló segítségével a használati melegvíz éves szinten 60 %-a napenergiából biztosított.

Biomassza hasznosítás

Az épület fűtését és téli időszakban a használati melegvíz ellátást faelgázosító kazán biztosítja.

Esővíz hasznosítás

Az esővizet a pinceszinten elhelyezett tartályba gyűjtik, melyet WC öblítésre hasznosítanak.

Az épület 7/2006 szerint számított “Összesített energetikai jellemző” tervezett értékei, azaz a primérenergia felhasználása 58,3 kWh/m2a, ami 30%-os teljesítményt jelent. (Az extra hőszigetelésű épületnek, a faelgázosító kazánnak és a napenergia hasznosításnak köszönhetően.)

Az épületek mért fogyasztása (2013.06-2014.05) alapján számított primérenergia igénye, a 7/2006 primérenergia átváltási arányszámaival számolva 50,66 kWh/m2a.

Utóélet…

1) Az épületről “Fenntartható műemlékvédelem?” címmel Rabb Péter közölt recenziót a Metszet című folyóirat 2013 március-április számában (pp 42-45).

2) Az épület, mint a “fenntartható ház” koncepció felújításként történő alkalmazása ismertetésre került a Central Europe towards Sustainable Building 2013. konferencián.

3) Az épület részletesen bemutatásra került a Magyar Építőipar 2014:(2) számában pp. 76-80.

4) Az épület a tágabb kontextus példájaként bemutatásra került a Magyar Építéstechnika 2014:(7-8) számában pp. 26-28.

5) Az épület elismerő oklevelet kapott az Év Homlokzata 2014 Pályázaton.