Vác családi ház bővítés – bejelentési terv, részleges kiviteli terv 2019

vac modell 02

Egy rossz tájolású, többször toldott kis meglévő épületet szeretett volna Megrendelő két helyiséggel bővíteni. A épületbővítés javasolt és elfogadott építészeti koncepciója teljesen átformálta az épület jellegét. A “Klasszikus kertváros – kelet” településképi övezetbe tartozó épület toronyszerű bővítést kapott. Az épület illeszkedik több szomszédos 1900-as évek elején épült épület formavilágához, ugyanakkor részletképzése, energetikai minősége a mai kor igényeit elégíti ki.

Tervezők:

  • Építészet: Medgyasszay Péter. Építész munkatárs: Sárkány Vivien
  • Statika: Antalóczy Dávid

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület Vác Deákvár-i részén helyezkedik el, meglévő kialakult épületszövetben.

Energetikai koncepció

A telek és az épület elhelyezkedése miatt (északra néző lejtő, meglévő épületekkel is árnyékolva, dél felé oldalhatár miatt nem lehet ablakot nyitni), a napenergia hasznosítása se aktív, se passzív módon nem volt lehetséges. Az épület bővítése a korábbi energetikai fejlesztéshez csatlakozva hőtároló képességgel rendelkező falazatra helyezett vastag hőszigetelést kapott.