Vályogház felújítása Gödöllőn – kiviteli terv, 2004-2005

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, Büki Péter
Statika: Kovács Antal

Környezettudatos elemek

Telepítés

Meglévő településszerkezetben, jellemzően déli tájolású házak között található a felújítandó családi ház.

Környezetkímélő anyagok

Az épület vert vályogfala megtartásra került, a tervezett utólagos aláfalazás és utólagos vízszigetelés helyett csak légpólus vakolat és páraáteresztő padló biztosítja a falak nedvesség-mentesítését.

Extra hőszigetelés

A födémben és a tetőben 20 cm hőszigetelés került betervezésre.

Passzív szoláris tervezés

Lakótér nyitott légterűen lett kialakítva, hogy a tetősíkben fekvő ablakokon keresztül fény, és szoláris nyereség érhesse a belső teret.

Biomassza hasznosítás

A nappaliba egyedi kályha került betervezésre, amelynek cserepei, az építtetők és a kályhaépítő rokon ötlete alapján, azonosak az épített konyha burkolatával.