Sződ családi ház

Sződ MZ modell

Sződ családi ház – bejelentési dokumentáció, részleges kiviteli terv 2017-2019

Tervezők:

Építészet: Medgyasszay Péter, kiviteli terv: Medgyasszay Péter, Antalóczy Dávid
Statika: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Csicsely Ágnes

Környezettudatos elemek

Telepítés

Az épület Sződ meglévő településszövete mellett kijelölt frissen közművesített területre, már meglévő épületek közé tervezett.

Falszerkezet

Az épületet eredetileg favázas szerkezettel, kenderbeton szerkezettel terveztük 30 és 40 cm-es falvastagsággal. A tervezés későbbi fázisában azonban átváltottunk vázkerámia tégla falazatra, 38 és 30 cm-es hőszigetelő vakolattal ellátott falazatokra. A fal hőszigetelő képessége így gyengébb lett, mint szokásos házterveink esetén, de a szerkezet kielégíti a „közel nulla energiafogyasztású” épületekre vonatkozó szerkezeti követelményeket.

Passzív szoláris tervezés

A Az új településszövet jó utcaelrendezése miatt az épület hossztengelyét majdnem kelet-nyugati irányba lehetett tájolni, így a nappali, a szoba a kedvező déli égtáj felé tájolt. A nappali előtt üvegtetővel fedett terasszal oldottuk meg, hogy a fedett terasz ne árnyékolja le a délre tájolt ablakokat.

Biomassza hasznosítás

Az épület nagy részének fűtését biztonsági jelleggel a nappaliba tervezett cserépkályha meg tudja oldani.

Nyári hőkomfort, klímatudatos tervezés

Az épület déli frontján a nagy ablakfelületek elé tornác készül. A nappali ablakaira zsalugáter tervezett.

Az épület 7/2006 TNM rendelet egyes lépéseiben részletes módszerével számított „Összesített energetikai jellemző” tervezett értéke, azaz a primerenergia felhasználása 128 kWh/m2a, kielégíti a „költségoptimalizált” épületek követelményét. (A hőszivattyús, napelemes rendszer megvalósításával az épület közel nulla energiaigényű épületek követelményére fejleszthető.)